Skip to content Skip to footer

NEITSYTPERUNA-RAPARPERISALAATTI

Ilmoittauduimme mukaan Neitsytperunafestivaalin blogikilpailuun. Osallistumiseen tarvittaisiin varhaisperunaa eli neitsytperunaa käsittelevä postaus. Syntyi neitsytperuna-raparperisalaatti, chilillä maustettuna.

”Nyt mää tiedän, mikä resepti me tehdään! Peruna-raparperisalaatti.” Innostunut oivallus syntyi hellepäivänä Linnanpuistossa nauttimalla yhtäaikaisesti perunasalaattia ja raparperimehua, piknikeväitämme. Jäimme miettimään, voisivatko ne sopia yhteen.

Päätimme ottaa riskin ja kokeilla peruna-raparperisalaattia. Nopeasti keittiömme tärkeimmän kirjan asemaan noussut The Flavor Bible(Karen Page ja Andrew Dornenburg) ei kuitenkaan rohkaissut näiden ainesten yhdistämiseen. Mutta muutamia reseptejä netistä löytyi. Pohjaksi valikoitui Hyvä terveys -lehdessä 10.4.2021 reseptikilpailun tuloksena julkaistu peruna-raparperisalaatti, vaikka sen ainesosat kuulostivatkin aika erikoiselta kokonaisuudelta.

Normaalisti kannatamme ”yksinkertainen on kaunista” -ajattelua, mutta keitetyt neitsytperunat voikastikkeella ei ehkä olisi ollut kovin luovaa tai vaatinut suurempaa heittäytymistä, vaikka hurjan herkullista onkin. Siispä syvennyimme raparperin ja neitsytperunan yhdistelmään.

Neitsytperunasalaatin perusaineksia.

Neitsytperunavalintamme, maukkaat luomutimot, oli kasvattanut Mikolan tila Rymättylässä. Timoiksi niissä oli aivan mahtava maku, ja olimme huolissamme, josko se peittyisi raparperin ja muiden ainesten alle. Pohjareseptistä poiketen jätimme pois hunajan, valkosipulin ja majoneesin. Lisäsimme ruokosokeria, sitruunankuorta ja yhdistelmän hapatettuja maitotuotteita (crème fraîche, kermaviili ja jogurtti). Näin salaatista tuli asteen verran kevyempi, ja huolemme oli turha: neitsytperuna pääsi oikeuksiinsa.

Uuden satokauden hengessä käytimme edellispäivänä kypsynyttä, tämän vuoden ensimmäistä Aji Cristal -chiliä. Sen hedelmäinen aromi ja vieno polte täydensi raparperin hapokkuutta upeasti. Raparperin hapokkuudesta oli sekin etu, että kastike ei kaivannut tippaakaan etikkaa tai sitruunamehua.

Neitsytperuna-raparperisalaatti sopii alkuruoaksi vaikkapa savustetulle kalalle.

Neitsytperuna-raparperisalaatti sopii illallisen yllättäväksi aluksi: niin tavallisen näköinen perunasalaatti, mutta aivan erilainen maku! Savukala voisi viihtyä joko salaatin seurassa tai omalla vuorollaan pääruokana. Juomaksi suosittelemme  kuivaa ja marjaisaa roseeviiniä (esim. Cardal Rosé, Alkon hinta 8,49 €).

Joskus rohkea makujen yhdisteleminen palkitsee. Kokeile sinäkin, mitä pidät!

Neitsytperuna-raparperisalaatti
(kymmenelle)

  • 1 kg neitsytperunoita
  • 500 g raparperia
  • 2 uuden sadon sipulia varsineen
  • 2 tl raastettua inkivääriä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 4 rkl ruokosokeria

Kastike:

  • 200 g crème fraîchea
  • 200 g kevytkermaviiliä
  • 200 g turkkilaista jogurttia
  • 4 tl dijonsinappia
  • 2 tl raastettua sitruunankuorta
  • 1 tl suolaa
  • ripaus mustapipuria

1. Pese perunat ja keitä ne kypsiksi suolatussa vedessä. Anna jäähtyä.
2. Kuori raparperit ja pilko paloiksi. Pilko myös sipuli.
3. Kuori ja raasta inkivääri.
4. Poista chilistä siemenet ja vaaleat osat. Hienonna chili.
5. Kuumenna öljy ja kypsennä raparperit, sipulin vaaleat osat, inkivääri ja chili. Lisää ruokosokeri ja sekoita. Anna jäähtyä.
6. Valmista kastike sekoittamalla ainekset keskenään.
7. Paloittele jäähtyneet perunat sopiviksi paloiksi, esimerkiksi neljännesosiksi.
8. Yhdistä jäähtynyt raparperipaistos kastikkeeseen ja lisää paloitellut neitsytperunat sekä sipulin vihreät osat. Sekoita.
9. Tarjoile esimerkiksi savustetun kalan kanssa ja nauti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment