Teeleivät

Terveelliset teeleivät

Vehnän, ohran ja rukiin karsiminen ruokavaliosta aiheuttaa melkoisia ongelmia leipäosastolla. Itse tehden saa parasta leipää, mutta sopivia reseptejä löytyy vain vähän. Tämä keittiömme tuotekehityksen tuloksena syntynyt resepti sopii FODMAP-ruokavaliota noudattaville, mutta ei ole täysin gluteeniton.

Vehnäjauhojen välttäminen ja leipominen on ajattelua vaativa yhtälö. Erilaisista taikinoista tulee yleensä tarttuvia ja tahmaisia ja lopputuloksesta hajoavaa. Jos tarkoituksena ei ole tehdä keliaakikoille sopivaa syötävää, vaan vain välttää vehnää, paremman rakenteen saa lisäämällä taikinaan spelttijauhoa. Teeleipätaikinaan käytimme puolikarkeita spelttijauhoja, gluteenitonta jauhoseosta ja isoja kaurahiutaleita.

Joskus vatsavaivat voivat johtua huonosti imeytyvistä hiilihydraateista eli FODMAP-hiilihydraateista. Silloin ongelmaan auttaa kyseisten hiilihydraattien vähentäminen ruokavaliosta. Laktoosi ja ksylitoli ovat esimerkkejä huonosti imeytyvistä hiilihydraateista, mutta näitä ovat myös fruktaanit, joita löytyy muun muassa vehnästä ja kivellisistä hedelmistä. Viljoista esimerkiksi kaurassa ja speltissä on vain vähän FODMAP-hiilihydraatteja.

Uunituoreet teeleivät maistuvat herkullisilta ja sopivat hyvin aamu- tai iltapalle. Taikinan sekoittaa hetkessä, ja paistamisen aikana ehtii kattaa pöydän. Näihin teeleipiin tulee lisäksi porkkanaa ja luonnonjogurttia, mikä tekee leivistä erityisen meheviä. Ihanaa vaihtelua vehnättömälle!

Teeleivät
Nämä porkkanaa sisältävät teeleivät katoavat aamupalapöydästä nopeasti…

 

Terveelliset teeleivätTeeleivät
(neljä teeleipää)

2½ dl isoja kaurahiutaleita
2½ dl karkeaa spelttijauhoa
2½ dl gluteenitonta jauhoseosta
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl sokeria
1 iso porkkana raastettuna
50 g sulaa margariinia
2 dl laktoositonta luonnonjogurttia

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Sekoita kuivat ainekset keskenään.
3. Yhdistä nestemäiset ainekset kuivien joukkoon ja sekoita taikinaksi.
4. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 12 cm muottirenkaat ja asettele ne leivinpaperilla peitetylle uuninpellille. Painele taikina muottirenkaisiin. Vaihtoehtoisesti voit vain painella taikinan leivinpaperille, mutta muottirenkaat estävät teeleipien reunoja palamasta.
5. Paista teeleivät kauniin ruskeiksi (15 minuuttia).
6. Tarjoile teen ja voin kera. Nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.