paholaisenhillo

Syntisen hyvä paholaisen hillo

Paholaisen hillo oli yksi suosituimmista päivityksistämme TS Ruoassa. Tämän vuoden ensimmäiset hillot keitettiin eri chililajikkeista.

Viime vuonna keitimme paholaisen hilloa suosikkichileistämme, Aji Amarilloista. Koska alkuperäiset pensaat kärsivät pahoin viime talvesta ja tämän vuoden uudet taimet kylmästä kesäkuusta, näyttää Aji Amarillon sato huolestuttavan pieneltä – jos edes ehtii kypsäksi saakka. Huolestuttavalta siksi, että parasta paholaisen hilloa ei tänä vuonna todennäköisesti saada lainkaan.

Osa muista uusista chileistä on jo ennättänyt kypsäksi saakka tai tekee hedelmää kovalla vauhdilla. Niinpä kokeilimme paholaisen hilloa Blondieista ja Aji Cristaleista sekä Omnicoloreista.

Paholaisenhillo
Tänä vuonna teimme hilloa Blondieista (keskellä) sekä Aji Cristaleista (oikealla) ja Omnicoloreista (vasemmalla). Blondie-hilloon tuli myös valkoista paprikaa ja keltaista tomaattia, punaiseen hilloon punaista tomaattia.

Blondie-hilloon laitettiin vain puolet reseptiin kirjatusta chilin määrästä ja loppu korvattiin valkoisella paprikalla, sillä Blondiet olivat selkeästi tulisen puoleisia. Blondie-hillosta tuli vaalean keltaista, sopivasti tulista ja melkein yhtä hedelmäistä kuin alkuperäinen hillo. Toisen hillokokeilun tuloksena saatiin kirkkaan punaista, hieman liian tulista ja yllättäen melko vihreän makuista hilloa. Aji Cristalien ja Omnicoloreiden kanssa käytettiin punaista tomaattia eikä lainkaan paprikaa, mutta jälkeenpäin ajatellen pienen määrän chiliä olisi voinut korvata paprikalla. Ihan hyviä paholaisen hilloja näistä tuli, mutta ei vielä yhtä hyvää kuin alkuperäinen… Ehkäpä sitten, kun Pequentet ja Trepadeirat kypsyvät, tehdään vielä uusia hillokokeiluja.

Tässä vielä viimevuotinen juttumme uusintana (resepti löytyy lopusta):

TS Ruoka 2.9.2013

Eräässä ravintolassa tarjottiin paholaisenhilloa, josta paholainen oli ilmiselvästi karannut. Ihan hyvä tomaatti-paprikahillo, mutta chiliä ei ollut mukana nimeksikään. Koska chilisato on alkanut runsaana, päätimme kokeilla omaa paholaisen hilloa.

paholaisenhillo
Isoja ja oransseja Aji Amarilloja.

Nopealla haulla netistä löytyi monta paholaisen hilloreseptiä, mutta suurin osa niistä pohjautui Dan Sukkerin ohjeeseen. Ilmeisen hyvä ohje, vaikka siinä käytetty hillo- ja marmeladisokeri hieman epäilytti. Kun Pastanjauhantaa-blogissa todettiin, että lopputuloksesta tuli liian marmeladimainen, päätimme käyttää omaamme hillosokeria.

paholaisenhillo
350 grammaa tulisuutta – ei mitään tarvetta paprikalle!

Oranssin paholaisen hillon raaka-aineena käytimme keltaisia tomaatteja ja Aji Amarillo -chilejä. Paprikat jätimme pois, samoin oreganon (ei pizzakastiketta, kiitos!), jonka vaihdoimme basilikaan ja rosmariiniin. Etikkaa käytimme huomattavasti vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa, koska halusimme hillon sopivan myös jälkiruokiin. Lopputuloksena syntyi aika erilainen paholaisen hillo, mutta ah, niin herkullinen!

paholaisenhillo
Tomaatit kaltataan hilloa varten.

Hilloon käytettävät tomaatit kaltataan, etteivät kuoret tunnu kovina valmiissa hillossa. Tomaatteihin tehdään ristiviillot ja ne upotetaan noin minuutiksi kiehuvaan veteen. Kuori irtoaa vetämällä. Chilien käsittelyssä suojahanskat ovat tarpeelliset.

paholaisenhillo
Pilkotut ainekset laitetaan paistokasariin.

Hillosokerilla saatiin aikaa ihan täydellinen koostumus: pehmeän juokseva. Juuri tuollainen hillo on helppo kuvitella esimerkiksi vaniljajäätelön päälle. Ja croissanttien kanssa oranssi paholaisen hillo oli aivan nappivalinta! Mutta niistä croissanteista lisää ensi viikolla… Sillä välin tässä vielä kuva valmiista hillosta:

paholaisenhillo
Paholaisen herkkua!

Oranssi paholaisen hillopaholaisenhillo
(reilu litra valmista hilloa)

1 kg (12 kpl) keltaisia tomaatteja
350 g Aji Amarillo -chiliä
1 pieni punasipuli
6 valkosipulinkynttä
1½ rkl basilikasilppua
½ rkl rosmariinia
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl etikkaa
500 g hillosokeria

1. Kalttaa tomaatit ja pilko ne lohkoihin. Laita lohkot paistokasariin.
2. Ota suojakäsineet ja perkaa chilit. Pilko chilit pieniksi kuutioiksi ja laita paistokasariin.
3. Pilko punasipuli ja valkosipuli pieniksi kuutioiksi ja lisää kasariin.
4. Lisää mausteet, paitsi etikka. Laita kasari miedolle lämmölle, kunnes tomaateista irtoaa nestettä. Keitä 30 min.
5. Lisää etikka ja hillosokeri. Keitä 10 min.
6. Purkita pestyihin ja uunissa kuumennettuihin hillopurkkeihin. Säilytä jääkaapissa. Kokeile rohkeasti eri ruokalajien seurana ja nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.