Suklaakonvehdit

Suklaakonvehdit rapealla maapähkinävoitäytteellä

Itsetehdyt suklaakonvehdit lahjaksi tai omaan suuhun. Rapea maapähkinävoitäyte on erityisen herkullinen.

Suklaakonvehtien teko on helppoa, joskin kärsivällisyyttä vaativaa. Makuyhdistelmiä on mahdollista kehitellä ihan niin paljon kuin haluaa, ja tällä tavalla saa erilaisempia konvehteja. Rapeaa maapähkinävoitäytettä ei olekaan tavallisimmissa konvehtirasioissa.

TS Ruoka 11.11.2013

Posti toi ihanan uutuuskirjan: 153 sivua pelkkiä karkkeja! Elizabeth LaBaun kirjoittama Maailman paras karkintekijän käsikirja opettaa tekemään kaikenlaisia karkkeja kovista sokerikarkeista hedelmätoffeisiin. Aloitimme karkkien valmistuksen helpoimmasta päästä – tai ainakin siitä päästä, jossa ei tarvittu uusia välineitä keittiöön. Rapealla maapähkinävoilla täytettyjen suklaakonvehtien arvelimme onnistuvan. Konvehtien valmistamiseen käytetään temperoitua suklaata. Suklaan temperointi on tarkkaa puuhaa, mutta onnistuu ihan tavallisilla välineillä, kunhan omistaa tarkan lämpömittarin ja pitkän pinnan. Odotettavissa on lisää karkkireseptejä, kun saamme välineet reseptien vaatimusten tasalle ja pääsemme kokeilemaan.

Hyvien suklaakonvehtien salaisuus on hyvänmakuinen ja laadukas suklaa. Me käytimme kahta erilaista tummaa suklaata. Temperointi aloitetaan rouhimalla 3/4 suklaasta ja sulattamalla se välillä sekoittaen. 1/4 suklaasta jätetään yhdeksi tai kahdeksi isoksi palaksi, jotka lisätään sulaan suklaaseen myöhemmin. Tätä temperointitapaa kutsutaan siirrostamistemperoinniksi ja se on LeBaun mukaan helpompi menetelmä kuin yleisesti käytetyt. Sulatuksen voi tehdä vesihauteessa tai mikroaaltouunissa. Monet käyttävät mieluummin mikroaaltouunia, koska suklaan sekaan ei saa päästä pisaraakaan vettä. Meistä vesihaude oli luontevampi tapa, koska siinä suklaan lämpötilan mittaaminen on helpompaa.

suklaakonvehdit
Digitaalinen lämpömittari on kätevä suklaata temperoidessa. Tumman suklaan temperoitumislämpötila on 46 astetta.

Temperoitaessa tumman suklaan lämpötila ei saa nousta yli 49 asteen, joten lämpötilan mittaamisen kanssa pitää olla tarkkana. Sulanut suklaa lämmitetään 46 asteeseen ja otetaan pois lämpöhauteesta. Suklaasulan sekaan laitetaan alussa odottamaan jätetyt isot suklaapalat ja jäähdytetään sekoittaen kunnes suklaa on 32-asteista. Isoista suklaanpaloista siirtyy sulan suklaan joukkoon valmiiksi oikeanlaisia rasvakiteitä, jotka auttavat suklaan rasvaa kiteytymään oikeaan muotoon. Suklaan temperoituminen testataan levittämällä suklaata hieman leivinpaperin päälle. Temperoitunut suklaa kovettuu kiiltäväksi muutamassa minuutissa. Jos temperointi ei ole onnistunut, suklaasta tulee sameaa ja läikikästä. Tumman suklaan sopiva työstölämpötila on 30-31,5 astetta, mutta ei sen alle. Lämpötila riippuu suklaasta ja oikea löytyy kokeilemalla.

Jos suklaa ei läpäise temperoitumistestiä, niin jäähdytä sitä hieman lisää edellämainituissa rajoissa ja kokeile uudestaan. Jos temperointi ei tunnu onnistuvan, suklaan voi aina lämmittää uudestaan 46 asteeseen ja aloittaa jäähdytys uudelleen – kunhan suklaa ei ole kärventynyt eikä sen joukkoon ole päässyt vettä. Kun temperointi on onnistunut, sulamattomat suklaanpalat otetaan seoksesta pois ja sula suklaa pidetään työstölämpötilassa. Huomaa, että tässä reseptissä mainitut lämpötilat koskevat vain tummaa suklaata; valkosuklaan ja maitosuklaan lämpötilarajat ovat matalammat.

Suklaakonvehdit
Vuokien käsittely vaatii näppäriä sormia (sanoo Marko).
Suklaakonvehdit
Suklaakonvehdin eri vaiheet: suklaavuoka, täyte, kuori ja viimeistely.

Konvehtien tekemisen perustekniikka on helppo oppia. Se vaatii vain hieman kärsivällisyyttä. Olemme ennen kokeilleet temperointia toisella tavalla, mutta se oli hyvin paljon vaivalloisempaa. Siirrostamismenetelmällä temperoidusta suklaasta tuli oikein hyviä ja hyvännäköisiä konvehteja. Konvehdit voi maapähkinävoin sijaan täyttää vaikka toffeella tai vadelmamarmelaadilla. Eri suklailla ja täytteillä pystyy tekemään lukemattomia erilaisia konvehteja. Nämä yksilöt päätyivät isänpäivän herkkupöytään!

Suklaakonvehdit
Käsintehdyt konvehdit ovat maukas lahja. …ihan vaikka lähestyvää joulua silmällä pitäen 😉

Suklaakonvehdit rapealla maapähkinävoitäytteelläsuklaakonvehdit
(20 kpl)

20 metallista konvehtivuokaa

250 g tummaa suklaata
135 g sileää maapähkinävoita
30 g siivilöityä tomusokeria
(1/8 tl suolaa)
1 digestivekeksi murskattuna

1. Levitä konvehtivuoat työskentelyalustalle
2. Temperoi suklaa ja levitä sitä konvehtivuokien sisäreunoille. Suklaan levittäminen onnistuu pienellä elintarvikekäyttöön tarkoitetulla siveltimellä tai jollakin muulla sopivan pienellä välineellä. Varmista, että vuokien reunoihin ei jää paljaita kohtia. Pidä suklaa työskentelylämpötilassa (30-31,5 astetta) tarvittaessa suklaata lämmittäen.
3. Jäähdytä suklaavuokia jääkaapissa kunnes suklaa on jähmettynyt kauttaaltaan.
4. Valmista täyte sekoittamalla maapähkinävoi, tomusokeri, halutessasi suola ja keksinmurut.
5. Lusikoi jähmettyneisiin konvehtivuokiin täytettä, mutta jätä yläreunaan 3 mm tilaa suklaakuorelle.
6. Peitä täyte työskentelylämpöisellä suklaalla siten, että täyte on kokonaan suklaakuoren sisällä. Koristele konvehdit esimerkiksi keksinmuruilla.
7. Anna suklaan jähmettyä perusteellisesti huoneenlämmössä puoli tuntia tai jääkaapissa 15 minuuttia. Suklaakonvehdit säilyvät huoneenlämmössä enintään kuukauden. Tarjoile vaikka kahvin kanssa ja nauti!

One thought on “Suklaakonvehdit rapealla maapähkinävoitäytteellä”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.