Skip to content Skip to footer

TÄYTELÄINEN KURPITSARISOTTO

Kylmä ja kostea sää vaatii lämmittävää ruokaa. Risotto toimii aina. Kauden kasviksista sinne päätyi kurpitsaa.

Kurpitsan täyteläinen maku tekee risotosta tavallistakin tuhdimman ruoan. Kasvisruokana se ei kuitenkaan ole raskasta (voista ja juustosta huolimatta!) vaan lämmittää sopivasti.

Usein kurpitsarisoton ohjeissa neuvotaan keittämään kurpitsa pehmeäksi. Halusimme korostaa kurpitsan makua ja siksi paahdoimme kurpitsan uunissa valkosipulin kynsien kanssa.

Sitruunan kuori ja mehu raikastavat risoton, mutta samalla koostumus on mukavan kermainen.

Vaikka kaikenlaisissa kokkiohjelmissa aina taistellaan risoton oikean koostumuksen kanssa, ei risotto ole vaikea ruokalaji. Jotta risotto onnistuu, pitää risottoriisi ensin kuullottaa ja sitten keittää hämmentäen. Lisättävän nesteen on oltava kiehuvaa, ja kun kaikki raaka-aineet on valmisteltu, niin herkullinen risotto syntyy nopeasti.

Myskikurpitsan maku on tavallisesta kurpitsasta poikkeava – hieman hunajameloninen. Kivaa vaihtelua yrttirisotolle!

Kurpitsarisotto
(6:lle)

  • 1 myskikurpitsa
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 pieni keltasipuli
  • 4 dl risottoriisiä
  • runsaasti vaaleaa oliiviöljyä
  • n. 1½ l kiehuvaa vettä
  • 1 rkl kasvifondia
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria25 g voita
  • 40 g parmesaniraastetta
  • ½ sitruunan kuori
  • Halkaise mysikurpitsa ja kaavi siemenet sekä siemenkiinnikkeet lusikan avulla pois. Kuori kurpitsa ja lohko pienemmiksi paloiksi.
  1. Laita kurpitsanpalat uunivuokaan kuorimattomien valkosipulinkynsien kanssa ja ripottele päälle hieman oliiviöljyä. Paahda kurpitsanpaloja grillivastuksen alla 200-asteisessa uunissa kunnes palat saavat kauniin värin. Anna kurpitsanpalojen jäähtyä hieman.
  2. Poista valkosipulinkynsistä kuoret ja soseuta ne paahdettujen kurpitsanpalojen kanssa esimerkiksi sauvasekoittimella.
  3. Pilko sipuli ja kuullota se risottoriisin kanssa syvässä kasarissa.
  4. Lisää riisin joukkoon kiehuvaa vettä, kasvifondi, suola ja ripaus mustapippuria.
  5. Keitä risottoa jatkuvasti hämmentäen ja lisää vettä sitä mukaa, kun riisi imee sitä itseensä. Maistele riisiä välillä ja kun se alkaa olla miltei valmista, niin lisää kurpitsasose, voi ja 3/4 parmesaniraasteesta.
  6. Lisää sitruunan mehu ja raastettu kuori risottoon juuri ennen tarjoilua. Ripottele annoksen päälle runsaasti parmesaniraastetta sekä muutama paahdettu kurpitsansiemen. Nauti kurpitsarisotto heti!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment