aamupala

Voima-aamiainen: tuoremehua ja teeleipiä

Porkkana-sitrusmehua inkiväärillä ja porkkana-parmesaaniteeleipiä. Tämä voima-aamiainen virkistää kaamoksessa.

Herätys ennen auringonnousua inspiroi tekemän aamiaisen, josta saa energiaa pimeän vuodenajan selättämiseksi. Itsetehdystä tuoremehusta löytyy porkkanaa, appelsiinia, verigreippiä ja inkivääriä. Porkkanan puristejäte hyödynnettiin lisäksi teeleipien taikinassa. Hävikistä herkuksi!

aamiainen
Porkkanan hyötykäyttöä: mehua ja teeleipiä.

Kaapista esille otetulla mehulingolla syntyi nopeasti porkkanamehua, johon lisättiin sitrusmehuja – appelsiinia ja verigreippiä. Mukaan laitettiin vielä inkivääriä, mikä muutti mehun erityisen herkullisen makuiseksi.

aamiainen
Verigreippi ja appelsiini toimivat hyvin yhdessä.

Verigreipin ja appelsiinien puristuksessa syntyvä hedelmäliha kannattaa ehdottomasti lisätä mehun joukkoon. Hedelmälihan kuitu on terveellistä ja tekee hyvä vatsalle.

aamiainen
Porkkana-sitrus-inkiväärimehussa on runsaasti hedelmälihaa ja makua.

Porkkana ja jogurtti pitävät teeleivät kosteina. Teeleipiin tulee myös parmesaaniraastetta, joka antaa valmiille leiville ihanan paahteisen aromin.

Aamiainen
Uunituoreita porkkana-parmesaaniteeleipiä.

Aamiaisen jälkeen oli piristynyt olo. Tuoremehu ja lämpimät teeleivät maistuivat herkullisilta, ja inkivääri toi mehuun virkistävää terävyyttä. Aamupalan tekemisessä ei kauaa mennyt. Isoin vaiva oli mehustimen puhdistamisessa, mutta vaivannäkö kannatti. Mehustinta pitäisi ilmeisesti käyttää useamminkin, eikä jättää sitä pölyttymään kaapin perälle. Loistava aamiainen!

Porkkana-sitrusmehu inkiväärilläaamupala
(n. 8 dl)

4 isoa porkkanaa
1 verigreippi
2 appelsiinia
1 cm pala tuoretta inkivääriä
20 ml kiehuvaa vettä

  1. Kuori ja pese porkkanat.
  2. Tee porkkanamehua mehulingolla, mutta ota porkkanan puristejäte talteen.
  3. Halkaise sitrukset ja purista niistä mehu. Ota hedelmäliha talteen.
  4. Raasta inkivääri ja uuta sitä kiehuvalla vedellä. Suodata inkivääriuute esimerkiksi teesihdillä.
  5. Sekoita porkkanamehu, verigreippimehu, appelsiinimehu ja inkivääriuute tarjoilukannussa. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Porkkana-parmesaniteeleivätAamupala
(8 kpl)

n. 7 dl spelttisämpyläjauhoa
1½ tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
200 g maustamatonta jogurttia
2 dl maitoa
4 porkkanan puristejäte
30 g parmesaaniraastetta
100 g öljyä tai sulatettua rasvaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Sekoita jauhot, suola ja leivinjauhe kulhossa.
  3. Lisää jogurtti, porkkana, maito, parmesaaniraaste ja öljy tai rasva. Sekoita huolellisesti, mutta älä liian kauan. Jos taikina on liian löysää, lisää jauhoja.
  4. Taputtele taikinasta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille teeleipiä. Käytä tarvittaessa jauhoja.
  5. paista teeleipiä kunnes ne ovat kauniin ruskeita ja pohja hieman rapea.
  6. Tarjoile teeleivät lämpiminä porkkana-sitrusmehun kanssa ja nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *