Skip to content Skip to footer

LAKRITSIGLASEERATTU PIIMÄLIMPPU

Erikoinen, mutta niin huikean herkullinen! Juhlaleipää lakritsista pitävälle. 

Kerran kesällä Tanskassa saatiin tällaista maistaa, lakritsiglaseerattua piimälimppua. Taustalla on siitä asti odotellut idea oman reseptin kehittämisestä spelttijauhoja käyttäen. Ja nyt, vihdoin: herkullisen pehmeä, lakritsilla kuorrutettu spelttipiimälimppu.

Piimälimput paistettiin tartelettivuoissa minilimpuiksi, noin neljäsosan kokoisiksi normaaliin limppuun nähden. Niistä tuli vähän kuin tosi isoja, korkeita sämpylöitä. Leivän muoto on sikäli kiva, että kun syö vain vähän leipää, tulee yksi näistä leivistä syötyä päivässä eikä jää kantteja kuivumaan. Ne mahtuvat myös hyvin pakastimeen. Lisäksi leivät voi leikata viipaleiksi pienen kokonsa vuoksi monin eri tavoin, mistä saa mukavaa vaihtelua.

Parasta on kuitenkin lakritsin maku limpun pinnalla: ei liian voimakas, mutta riittävän – eihän tämä kuitenkaan ole jälkiruoka, vaan leipä…

Lakritsisiirappi
(neljään pieneen limppuun tai yhteen isoon)

  • 1 rkl lakritsijauhetta
  • 1 rkl tummaa siirappia
  • 1 rkl vettä
  1. Sekoita lakritsijauhe, siirappi ja vesi pienessä kattilassa.
  2. Kiehauta ja sekoita tasaiseksi.

Piimälimppu
(4 pientä)

  • 2½ dl piimää
  • ½ dl tummaa siirappia
  • 25 g hiivaa
  • 1½ tl fenkolin siemeniä
  • 1½ tl aniksen siemeniä
  • 1½ tl jauhettua pomeranssinkuorta
  • ½ tl suolaa
  • 6-7½ dl spelttijauhoa
  • 50 g pehmeää rasvaa
  1. Lämmitä piimä ja siirappi kädenlämpöiseksi.
  2. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää mausteet sekä suola ja sekoita.
  3. Lisää jauhot ja alusta taikinaa kunnes sitko alkaa muodostua.
  4. Sekoita rasva taikinaan huolellisesti. Peitä taikina ja anna sen kohota 60 minuuttia lämpimässä paikassa.
  5. Voitele neljä pientä vuokarinkiä leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä esimerkiksi vuokasprayllä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  6. Jaa taikina neljään osaan, pyöritä palloiksi ja laita vuokiin. Anna kohota peitettynä, kunnes taikina alkaa nousta vuokien yläreunan yli.
  7. Paista piimälimppuja aluksi 10 minuuttia. Voitele sitten limput lakritsisiirapilla ja paista toiset 10 minuuttia. Ota limput pois vuoista ja voitele limput uudestaan (myös kyljistä). Paista piimälimppuja vielä 10 minuuttia.
  8. Ota limput pois uunista ja voitele ne vielä kolmannen kerran. Ripottele limppujen päälle lopuksi sormisuolaa. Tarjoile lämmin lakritsiglaseerattu piimälimppu pehmeän voin kanssa ja nauti!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment