ricotta-pikkuleipä

Italialaistyyliset ricotta-pikkuleivät

Pehmeämpiä ja mehevämpiä eivät pikkuleivät enää voi olla, kun yksi pääainesosista on ricotta-juusto.

Italialaistyylisten pikkuleipien mehevyyden salaisuus on kotitekoinen (laktoositon) ricotta. Ihan varmasti myös kaupasta ostettu ricotta toimii, mutta meillä sattui olemaan jääkapissa kotitekoista ricottaa tuorejuustokokeilumme jäljiltä. Maustettuna sitruunan kuorella ja vaniljalla ja kuorrutettuna sitruunanmehu-tomusokerikuorrutuksella pikkuleivät ovat juuri sopivan raikkaita pääsiäistarjoiluihin.

ricotta-pikkuleivät
Nämä pikkuleivät ovat vaarassa kadota nopeasti. Joku on mutustellut salaa pikkuleivän tarjottimelta.

Koristelussa voi päästää luovuuden valloilleen: tipuja, pupuja, pajunkissoja, kukkia, värikkäitä kakunkoristeita, mitä mieleen tulee…

ricotta-pikkuleivät
Pikkuleivistä tuli mielikuvituksellisten sijaan keväisen herkkiä.

Pohjareseptinä käytimme tätä, mutta tuunasimme reseptiä jonkin verran ja vähensimme reilusti nostatusaineen määrää. Myös mittayksiköt on käännetty tutummiksi. Alkuperäinen resepti oli myös hurjan suuri, mitä kirjoittaja perusteli sillä, että pikkuleivät eivät kärsi pakastamisesta. Pienensimme reseptin puoleen, koska tuoreet pikkuleivät ovat joka tapauksessa parhaita.

Ricotta-pikkuleivätricotta-pikkuleivät
(noin 30 kpl)

2½ dl sokeria
1,25 dl pehmeää voita
200 g ricottajuustoa
1 tl vaniljauutetta
½ sitruunan kuori
1 muna
5 dl puolikarkeaa spelttijauhoa
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa

1-2 rkl sitruunamehua
tomusokeria (2 dl pitäisi riittää)

  1. Lämmitä uuni 160-asteiseksi.
  2. Vatkaa sokeri ja voi vaahdoksi.
  3. Lisää ricotta, vanilja, sitruunan raastettu kuori ja muna. Sekoita.
  4. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  5. Ota taikinaa ruokalusikalla leivinpaperille noin 1 ruokalusikka per pikkuleipä. Jätä noin 5 cm väliä.
  6. Paista noin 15 minuuttia tai kunnes pikkuleivät alkavat aavistuksen ruskettua. Pikkuleipien on tarkoitus jäädä pehmeiksi.
  7. Anna pikkuleipien jäähtyä.
  8. Valmista kuorrutus sekoitamalla sitruunamehu ja tomusokeri. Kuorrutuksen kuuluu jäädä hieman valuvaksi.
  9. Levitä kuorrutus pikkuleipien päälle ja koristele mielesi mukaan.
  10. Tarjoa ricotta-pikkuleivät hyvän teen kanssa ja nauti!

2 vastausta artikkeliin ”Italialaistyyliset ricotta-pikkuleivät”

  1. Hyviä tuli myös ostetun Ricottan kanssa ( kun en voi oikein muuta väittää Annan tullessa vastaan Citymarketissa Ricottan haku reissulla).
    Ihana resepti!

    1. Loistavaa, että maistui! Harvemmin se on Makuammunnan keittiössäkään lähtötilanne, että aloitetaan juuston valmistuksella… Mutta niin hyvää se itse tehty ricotta oli, että kannattaa joskus paremmalla ajalla kokeilla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *