Skip to content Skip to footer

MARKON KUULUISA KALAPIIRAS

Kalapiiras on klassinen pub-tyylinen lounas. Ja tämä on erityisen mehevä.

Silloin tällöin M yllättää laittamalla kuuluisaa kalapiirastaan. Se sopii illanistujaisiin, viemisiksi tai vaikka lounaaksi.

Erityisen mehevyyden salaisuus on, että tämä ei ole missään tapauksessa kevytpiiras. Kalaraaka-aineen voi valita oman mielensä mukaan: tällä kertaa kotimaista kirjolohta, mutta tarina kertoo, että muun muassa savusilakasta tulee oivallinen piiras.

Piiraspohjan taikinassa on reilusti juustoraastetta ja täytteeseen tulee kermaa. Mehevyydestä (ja rasvaisuudesta) voi halutessaan tinkiä juusto- ja kermavalinnoilla, mutta emme suosittele – senkin uhalla, että piiras ei noudata ravitsemussuosituksia. Mutta koska kokonaisravitsemus ratkaisee, ei ole mitenkään kiellettyä välillä tehdä erityisen hyvää piirasta. Etenkin kun täytteenä on kalaa ja kasviksia.

Kalapiiras
(neljälle)

Pohja:

  • 150 g voita
  • 50 g vahvaa emmentaljuustoa
  • ½ tl suolaa
  • 1 kananmuna
  • n. 4 dl spelttijauhoa

Täyte:

  • 1 pieni purjo
  • 3 rkl kasviöljyä
  • 300 g kalaa (esim. lämminsavustettua kirjolohta)
  • mustapippuria
  • 2½ dl kuohukermaa
  • 2 kananmunaa
  • ½ tl suolaa
  • 50 g vahvaa emmentaljuustoa
  1. Tee ensin pohja. Sekoita pehmeä voi, raastettu juusto, suola ja kananmuna.
  2. Lisää spelttijauhot ja nypi taikinaksi. Levitä piirasvuoan (25 cm) pohjalle ja reunoille. Voit myös tehdä kolme pientä piirasta.
  3. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  4. Halkaise purjo pituussuunnassa (ei kuitenkaan ihan tyveen asti)  ja pese hiekka sekä multa pois kylmällä vedellä. Pilko noin ½ cm suikaleiksi.
  5. Kuullota pilkottu purjo paistinpannulla. Levitä purjo pohjan päälle.
  6. Revi savustettu kala haarukalla ja varmista, ettei kalassa ole ruotoja. Levitä kirjolohi piirakan päälle. Mausta mustapippurilla.
  7. Purista sitruunamehu kalan päälle.
  8. Sekoita kerma, munat ja suola. Kaada piirasvuokaan kalan päälle.
  9. Lisää lopuksi juustoraaste ja paista piiras kauniin ruskeaksi uunin alatasolla (noin 40 min).
  10. Tarjoile hieman jäähtynyt kalapiiras esimerkiksi hyvä oluen kanssa ja nauti!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment