härkislasagne

Markon maukas härkislasagne

Täyteläinen lasagne ilman lihaa syntyy härkiksestä, herkullisesta tomaattikastikkeesta ja runsaasta juustosta.

Täydellisessä lasagnessa liha on sivuroolissa. Maukkaan lasagnen salaisuus on herkullinen tomaattikastike ja täyteläinen béchamel, juustoa unohtamatta. Liha on nykyään helppo korvata kasviperäisellä raaka-aineella, esimerkiksi härkiksellä.

Lasagne ei ole hätäistä ruokaa, sitä tehdään ja syödään hartaudella. Kastikkeita keitetään ja haudutetaan rauhassa jokunen hetki. Kypsän lasagnen tulee myös antaa vetäytyä riittävästi ennen tarjoilua. Siksi lasagnen tekoon on syytä varata tovi aikaa, ja aloittaa reilusti ennen kuin on nälkä.

Härkiksen rakenne muistuttaa hieman kypsää jauhelihaa, mutta se on pehmeämpää. Pitkään haudutettavaan tomaattikastikkeeseen härkis on hyvä laittaa vasta lopuksi, ettei sen rakenne hajoa liikaa.

Tähän lasagneen tulee kolmea eri juustoa, mikä tuo makuun kerroksia, kuten lasagnessa kuuluu ollakin. Kyllä pitää lihansyöjällä olla tosi hyvä syy, jos tästä ei tykkää!

härkislasagne
Tuhti ja täyteläinen lasagne syntyy helposti myös ilman lihaa.

Härkislasagnehärkislasagne
(kahdeksalle)

Tomaattikastike:
3 pientä sipulia
6 valkosipulin kynttä
½ dl öljyä
2 tölkkiä tomaattimurskaa (Mutti)
2 rkl tomaatipyreetä
2 dl vettä
4 rkl sokeria
4 rkl sitruunamehua
2 rkl balsamicoa
1 rkl soijakastiketta
1 rkl kasvisfondia
1 rkl kuivattua basilikaa
tuoretta basilikaa
1 rkl pizzamaustetta
1 tl suolaa
mustapippuria
250 g Härkistä

Béchamel:
150 g rasvaa
2½ dl spelttijauhoa
1,2 litraa punaista maitoa
1 tl suolaa
jauhettua muskottipähkinää
50 g emmentaljuustoa

1 pkt lasagnelevyjä
250 g buffalomozzarellaa
50 g parmesanjuustoa

5 litran uuninkestävä vuoka tai kaksi pienempää

  1. Tee ensin tomaattikastike. Aloita kuorimalla ja pilkkomalla sipulit ja valkosipulit. Kuullota niitä syvällä paistinpannulla runsaassa öljyssä kunnes ne ovat pehmenneet.
  2. Lisää tomaattimurska, tomaattipyree, vesi, sokeri, sitruunamehu, balsamico, soijakastike ja kasvisfondi. Sekoita. Lisää kuivattu ja tuore basilika, pizzamauste, suola ja mustapippuri.
  3. Lisää lopuksi Härkis ja sekoita varovasti. Anna hautua 20 min.
  4. Tarkista tomaattikastikkeen maku ja lisää tarvittaessa suolaa, sokeria, mustapippuria tai sitruunamehua.
  5. Tee béchamel-kastike sillä aikaa, kun tomaattikastike hautuu. Sulata rasva paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä.
  6. Lisää jauhot ja kypsennä niitä muutama minuutti.
  7. Lisää maito rasvan ja jauhojen joukkoon vispilällä jatkuvasti sekoittaen.
  8. Kuumenna, kunnes béchamel sakenee ja lisää raastettu emmental. Muista sekoittaa jatkuvasti ettei kastike pala pohjaan.
  9. Mausta muskottipähkinällä ja suolalla.
  10. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  11. Kokoa lasagne. Levitä béchamel-kastiketta vuoan pohjalle. Asettele kerros lasagnelevyjä vuokaan. Lisää béchamel-kastiketta, tomaatikastiketta ja revittyä buffalomozzarellaa. Lisää toinen kerros lasagnelevyjä. Tee niin monta kerrosta kuin vuokaan hyvin mahtuu (jätä vähintään 1 cm laajenemisvaraa). Asettele päällimäiseksi kerros lasagnelevyjä ja peitä ne béchamel-kastikkeella ja runsaalla määrällä parmesanjuustoraastetta.
  12. Paista lasagnea 35-40 minuuttia uunin keskitasolla kunnes se on kauniin ruskea. Laita vuoan alle, uuniritilälle leivinpaperi, jos vuoka on hyvin täynnä. Anna lasagnen vetäytyä 15-20 minuuttia ennen tarjoilua. Nauti hyvässä seurassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *