Lehtikaalipiiras

Lehtikaali-fetapiiras

Makua tulviva suolainen lehtikaali-fetapiiras talvehtineesta lehtikaalista kruunasi tapaspöydän.

Lehtikaali on selviytyjä. Meidän puutarhassa se näytti talvelle pitkää nenää ja jatkoi kasvuaan aina, kun lämpötila sen salli. Tarkoitus oli laittaa uudet lehtikaalit kasvamaan tänä vuonna eri paikkaan, mutta näemmä kasvupaikka lukittiin meiltä kysymättä. Kevät on edennyt Lounais-Suomessa jo pitkälle ja uutta lehtikaalia on kerättäväksi asti. Päätin tehdä tuoreesta sadosta makua tulvivan kasvis-fetapiiraan tapaspöydän antimeksi.

Lehtikaali
Kasvatuslaatikon sissi – lehtikaali.
Lehtikaali
Keräsin noin 1 1/2 litraa pieniä lehtikaalin lehtiä.

Myös viime vuonna teimme kasvimaan antimista herkullisen piiraan, mutta silloin pinaatista. Nyt päätimme käyttää hieman monipuolisemmin kasviksia – mm. kevätsipulia, tuoretta orgeanoa ja kirsikkatomaattia. Oregano talvehtikin meidän kuistilla ja tekee rehevää uutta kasvua.

Oregano
Uusi suosikkiyrttimme lienee oregano.

Hyvin huuhdellut lehtikaalit pilkottiin ja kuullotettiin kuumalla paistinpannulla tilkassa öljyä. Samoin tehtiin valkosipulille ja kevätsipulille. Jo tässä kohtaa alkoi tulla nälkä!

Lehtikaalipiiraan aineksia
Lehtikaalipiiraan aineksia pilkottuna.
Lehtikaali saa lisää makua, kun sen kuullottaa kuumalla pannulla tilkassa öljyä.

Suolaisten piiraiden tekeminen on hauskaa, kun niihin voi yhdistellä niin monenlaisia aineksia sesongin ja jääkaapin sisällön mukaan. Feta ja lehtikaali sopivat makujen puolesta hyvin yhteen. Lehtikaalin vahva umami tuo piiraaseen runsaasti makua.

Miltei uunivalmis piiras.

Lehtikaali-fetapiiras sopi erinomaisesti tapaspöydän antimeksi. Piiraan ohella tarjolla oli italialaista shamppanja-juustoa, parmankinkkua, valkosipulitäytteisiä oliiveja, aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja, vihersalaattia ja itse tehtyä perunasalaattia.

Juomaksi tähän varsin runsasaromiseen kokonaisuuteen sopi kevyesti kupliva prosecco (Zonin Prosecco Brut). Lehtikaali-fetapiiras maistui myös seuraavana päivänä puutarhoinnin tauolla pikkusuolaisena välipalana. Kestää siis jääkaapissa yön yli ilman suurta kaalimaista arominmuodostusta.

Lehtikaali-fetapiiras (kuudelle)
150 g margariinia
1/2 tl suolaa
3 dl spelttijauhoa
1 1/2 litraa lehtikaalia
1 nippu kevätsipulia
3 valkosipulin kynttä
tilkka öljyä paistamiseen

mustapippuria
suolaa
250 g kirsikkatomaatteja

pieni nippu oreganoa
200 g fetajuustoa
2 dl kermaa
2 kananmunaa

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Nypi rasva, suola ja jauhot kulhossa taikinaksi. Levitä piirasvuokaan (28 cm).
  3. Huuhtele kasvikset. Puolita kirsikkatomaatit. Hienonna oregano.
  4. Pilko lehtikaalit ja kevätsipulit. Murskaa ja pilko valkosipulit.
  5. Kuullota pilkotut lehtikaalit kevyesti kuumalla paistinpannulla tilkassa öljyä. Kuullota myös kevätsipulit ja valkosipulit pannulla.
  6. Levitä paistetut kasvikset pohjan päälle. Mausta mustapippurilla ja suolalla. Lisää tomaatit ja oregano.
  7. Murusta feta piiraan päälle.
  8. Sekoita kerma ja kananmunat. Kaada piiraan päälle.
  9. Paista lehtikaali-fetapiirasta kunnes pohjan reuna saa hyvin väriä.
  10. Anna piiraan jäähtyä hetki ja tarjoile se esimerkiksi tapaksena hyvän proseccon kanssa ja nauti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.