Raparperimehu

Vaniljalla pehmennetty raparperimehu

Virkistävää hellejuomaa saa keittämällä raparperista vaniljalla pehmennettyä mehua. 1/3 lasillinen tiivistettä ja loput kuplavettä – nam!

Raparperimehun ainekset
Mehun pääraaka-aineet ovat raparperin lisäksi sitruuna ja vanilja.

Raparperisesongista kesä alkaa! Jos raparperia kasvaa puutarhassa runsaasti, niin mehua keittämällä saa siitä mainiota kesäjuomaa. Maustoimme mehun vaniljalla, kuten Beshlie Grimes oli tehnyt kirjassaan Omatekoista viiniä, likööriä ja mehua. Ei yhtään irvistyksiä, päin vastoin 🙂

Mehuohje on helppo, eikä litraa kohti tarvita kuin muutama raparperinvarsi. Lisäksi yksi sitruuna ja aika runsaasti sokeria. Brittiläinen maustamiskulttuuri on hieman erilainen kuin meillä, ja itse en ehkä olisi hoksannut neilikkaa mehun joukkoon lisätä. Hyvin se kuitenkin sinne sopii: lopputuloksesta tuli tasapainoinen ja todella maukas juoma. Tätä kelpaa nauttia pitkin kesää, kuplavedellä laimennettuna!

raparperimehu
Virkistävää kesäjuomaa raparperista.

Ai niin, mehua voi käyttää myös cocktailin pohjana. Myös mansikkakakun voi kostuttaa tällä makoisalla raparperimehulla.

Vaniljalla pehmennetty raparperimehuraparperimehu
(noin 1 litra)

450 g raparperia
1 sitruuna
1 vaniljatanko
480 g hienojakoista kidesokeria
1 mausteneilikka
9 dl vettä
1 tl sitruunahappoa

1. Leikkaa raparperista lehdet ja tyvi pois. Huuhtele raparperit ja sitruuna. Pilko varret muutamaan osaan ja lohko sitruuna neljään osaan.
2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet.
3. Laita raparperi, sitruunanlohkot, vaniljatanko ja siemenet, neilikka, sokeri ja vesi isoon kattilaan (vähintään 3 litran).
4. Kuumenna kiehuvaksi. Kun sokeri on liuennut, lisää sitruunahappo. Pienennä lämpöä ja anna poreilla 20 minuuttia, kunnes raparperi on pehmennyt.
5. Anna jäähtyä 2 tuntia.
6. Valuta raparperimehu siivilän läpi. Jos haluat kirkasta mehua, voit suodattaa sen sideharsokankaan läpi. Kuumenna suodatettu mehu uudelleen kiehuvaksi ennen pullotusta.
7. Pullota mehu pestyihin ja desinfioituihin pulloihin. Säilytä pimeässä ja viileässä. Raparperimehu säilyy noin kolme kuukautta (pakastettuna kauemmin).
8. Tarjoile vaniljainen raparperimehu vaikka soodavedellä laimennettuna (1:2) ja nauti!

Artikkeli päivitetty 16.5.2016:
Lisätty ohje mehun uudelleen kuumennuksesta ennen pullotusta.

3 thoughts on “Vaniljalla pehmennetty raparperimehu”

  1. Valmistin edellisviikolla jo toisen annoksen raparperimehua, koska kaikki mehu oli jo juotu. Kokeilu osoittaa, että mehun väriä pystyy säätelemään paljonkin käyttämällä eri värisiä osia raparperin varresta. Tähän toiseen satsiin käytin vain punaisimmat osat ja tuloksena sain uskomattoman intensiivisen punaista mehua! Väri näytti epäilyttävästi atsoväreillä värjätyltä ja siksi jopa epämiellyttävältä, mutta esimerkiksi juomasekoituksista tuli tämän mehun kanssa todella kauniita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.