Skip to content Skip to footer

MAKEAT RETKIJÄLKIRUOAT

Retkipäivällisen päätteeksi pieni makea pala tuo hyvän mielen. Löysimme lättyihin uuden gluteenittoman reseptin ja kokeilimme amerikkalaisia suklaa-vaahtokarkkikeksejä.

Iltanuotiolla tai päivällisen jälkeen istuskeltaessa käydään läpi päivän tapahtumia. Samalla on kiva puuhailla rauhallisesti jotakin herkullista.

Lättyjen paistaminen gluteenittomasta taikinasta on kotiolosuhteissakin taitoa vaativaa, sillä taikina käyttäytyy eri tavalla kuin tavallinen lättytaikina. Usein puute johtaa keksintöihin, ja niin tälläkin kertaa, kun gluteenittomia jauhoja oli jäljellä liian vähän. Lisäsimme taikinaan puolet jauhomäärästä maissijauhoina ja lättyjen paisto helpottui huomattavasti. Myös maku oli paljon parempi, ehkä jopa parempi kuin tavallisten lättyjen!

Retkijälkiruokien kiistaton kuningas: lätyt

Yksi mieleenpainuvimmista iltanuotiolla valmistetuista jälkiruoista on ollut amerikkalaisten partiolaisten opettama: vaahtokarkki paistetaan tulella niin, että se pehmenee sisältä ja sitten kahden mariekeksin väliin asetetaan pala maitosuklaata ja kuuma vaahtokarkki. Kun keksit painetaan yhteen, vaahtokarkki sulattaa suklaan. Kokeilimme tehdä näitä tummasta suklaasta, mutta se ei sulanut riittävästi. Kannattaa siis pitäytyä maitosuklaassa! Tämän makean herkun jälkeen tekee kyllä mieli kupillista iltateetä…

Vaahtokarkeista, yksinkertaisista kekseistä ja suklaasta syntyy yltiömakea herkku.
Grillattavaksi sopii parhaiten sellaiset vaahtokarkit, joiden pintaa ei ole kieritelty sokerissa.

Gluteeniton ja laktoositon lättytaikina
(kahdelle herkuttelijalle)

  • 2½ dl laktoositonta maitojuomaa (tai vastaava määrä maitojauhetta ja vettä)
  • 1 kananmuna
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • ½ dl gluteenitonta jauhoseosta
  • ½ dl maissijauhoa

1. Sekoita ainekset keskenään. Anna taikinan turvota hetki.
2. Paista lätyt kuumalla pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi molemmin puolin.
3. Tarjoile hillon tai tuoreiden marjojen kera ja nauti!

Amerikkalaiset suklaa-vaahtokarkkikeksit
(kahdelle)

  • 4 gluteenitonta mariekeksiä tai vastaavaa
  • 2 palaa maitosuklaata
  • 2 vaahtokarkkia

1. Paista vaahtokarkki tulella kunnes se on sisältä sula (tyyli on vapaa, mutta älä polta itseäsi). Vältä kärventämästä karkkia ulkopuolelta.
2.  Aseta suklaanpala keksin päälle. Nosta kuuma vaahtokarkki suklaapalan päälle ja paina toinen keksi päällimmäiseksi.
3. Paina keksiä hetki yhteen niin, että suklaa sulaa.
4. Nauti heti!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment