Skip to content Skip to footer

KESÄKURPITSA-PEKONIPIIRAS

Kesäkurpitsasta syntyy herkullinen piiras, kun siihen yhdistää vähän pekonia ja juustoa.

Tyttöjen illanviettoon kaivattiin jotakin uutta kasvispainotteista suolaista piirasta. Nopea googlaus marketin parkkipaikalla ehdotti Martha Stewartin kesäkurpitsa-pekonipiirasta eli quichea, joka vaikutti oikein sopivalta. Siispä aineksia hankkimaan.

Kesäkurpitsa, check. Gruyere-juusto, ranskankerma ja pekoni, check. Kananmunat – siis mitä, oikeastiko 10 kananmunaa? Reseptin mukaan täyteaineksia tarvittaisiin niin paljon, että niistä valmistuisi varmasti kaksikin piirasta. Onneksi joku oli jättänyt kommentin samasta aiheesta reseptin perään, joten pikaisten laskutoimitusten jälkeen vältyin hankkimasta ylimäärin kaikkea. Resepti vaati lopulta myös muuta järkeistämistä, sillä se oli tarpeettoman monimutkainen. Vehnän sijasta tein pohjan spelttijauhoista. Piiraan pitkä paistoaika tekee sen, että ihan viimetingan kiireessä sitä ei enää ehdi valmistaa. Aikaa kannattaa varata ainakin kaksi tuntia ja siihen päälle mahdollinen jäähdytysaika.

Kesäkurpitsasta veisteltiin kuorimaveitsellä pitkiä, ohuita nauhoja. Sekä kesäkurpitsa että pekoni laitettiin raakana piiraan täytteeksi. Pitkän paistoajan aikana ne kypsyivät juuri sopiviksi.

Kärsivällinen paistaminen tuntui piiraan maussa ja rakenteessa. Täyte oli ihanan pehmeä, ja pekonit ja kesäkurpitsat olivat kypsyneet juuri sopivasti, tulematta kuitenkaan pehmeäksi mössöksi. Pekoni oli mehukasta ja kesäkurpitsa hieman rapsakkaa. Maku oli kohdallaan – täytteestä erottui tasapainoisesti myös ranskankerma, gruyere ja tuore timjami.

Tytöille piiras maistui puolikuivan rieslingin kera. Kungfu Girl Riesling oli loistava viinivalinta (Alkon hinta 14,99 €). Piiraan voimalla valmistui illan aikana läjä nahkakoruja, joten suositukset tämän piiraan puolesta ovat vahvat!

Kesäkurpitsa-pekonipiiras
(kahdeksalle)

Pohja:

  • 135 g voita
  • 4½ dl spelttijauhoa (tai 3½ dl vehnäjauhoa)
  • ½-1 dl jääkylmää vettä

Täyte:

  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 170 g pekonia
  • 200 g ranskankermaa
  • 1½ dl maitoa
  • 1 dl kermaa
  • 5 kananmunaa
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 2 rkl tuoretta, silputtua timjamia
  • 2 dl raastettua Gruyere-juustoa

1. Tee ensin pohja. Sekoita kylmä, kuutioitu voi jauhoihin monitoimikoneessa. Lisää vesi ja sekoita nopeasti.
2. Levitä taikina riittävän syvään halkaisijaltaan noin 24 cm:n vuokaan. Peitä pohja kelmulla ja jäähdytä jääkaapissa vähintään 2 tuntia.
3. Leikkaa pohjan kokoinen pala leivinpaperia ja aseta se pohjan päälle. Levitä leivinpaperin päälle painoksi esimerkiksi kuivattuja herneitä.
3. Esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 20 minuuttia. Ota painot pois ja paista vielä 5 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea. Anna pohjan jäähtyä kokonaan.
4. Valmista täyte. Pese ja suikaloi kesäkurpitsa ohuiksi nauhoiksi kuorimaveitsellä. Pilko pekoni 1½ cm levyisiksi paloiksi.
5. Vatkaa jauhot yhden kananmunan kanssa sekaisin. Lisää loput kananmunat yksitellen ja vatkaa hyvin. Sekoita joukkoon ranskankerma, maito, kerma, hienonnettu timjami, mustapippuri ja suola.
6. Levitä pekoni, juustoraaste ja kesäkurpitsa piirakkapohjan päälle kerroksittain. Lisää munamaito ja hieman juustoraastetta.
7. Paista piirasta aluksi 200 asteessa 20 minuuttia, laske uunin lämpötila sitten 160 asteeseen ja paista piiras kypsäksi – noin 40-50 minuuttia.
8. Anna jäähtyä tovi ennen tarjoilua. Nauti kesäkurpitsa-pekonipiirakka hyvän valkoviinin kanssa!

Show CommentsClose Comments

Leave a comment