Skip to content Skip to footer

PUOLUKKAPIIMÄKAKKU JA TIMJAMISIIRAPPI

Voiko sitruunakakun sitruunamehun korvata puolukkamehulla? Kyllä voi! Tulokseksi tuli puolukkapiimäkakku, joka piristettiin timjamisiirapilla.

Aluksi piti tehdä vain kakku, sitten tehtiin myös siirappia ja vielä suolaista kinuskikastiketta – kauhea ketjureaktio. Dominovaikutus, josta ei tiennyt mitä lopulta tulee, kun suunnitelma muuttui jatkuvasti. Lopputulos kuitenkin onnistui!

Kakkuresepti perustuu perienglantilaiseen sitruuna-piimäkakkuun, mutta sitruunamehu vaihdettiin puolukkamehuun. Sitruunankuori tuo kakkuun kuitenkin oman tunnusomaisen arominsa. Kakku valeltiin lopuksi siirapilla, joka keitettiin puolukkamehusta ja sitruunatimjamista. Puolukka ja sitruunatimjami on hyvin pirteä ja maistuva yhdistelmä, joista ei olisi uskonut, että ne sopivat niin hyvin yhteen. Yön yli tekeytynyt kakku on ihanan pehmeää, sopivan kostea, ja selvästi piimäkakku, muttei ollenkaan liian mausteinen.

Käytimme kakkuun itse tehtyä ja makeutettua puolukkamehua, mikä teki kakusta hieman liian makeaa. Suosittelemme käyttämään mieluummin makeuttamatonta puolukkamehua. Kun tarjosimme puokukkapiimäkakkua pakastepuolukoiden ja suolaisen, hieman karvaan kinuskikastikkeen kanssa, niin makeus oli paremmin tasapainossa.

Sitruunatimjamista ja puolukkamehusta keitetty siirappi oli pirteän eksoottista.
Timjami toimii myös koristeena!
Kakku näyttää hurjalta, mutta maistuu mainiolta.

Puolukkapiimäkakku
(12 palaa)

  • 315 g spelttijauhoa
  • 1 tl soodaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 165 g voita
  • 375 g sokeria
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 3 munaa
  • 1½ dl piimää
  • 1½ dl puolukkamehua (mielellään makeuttamatonta)
  • timjamia koristeluun
  1. Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Voitele 2,5 litran kakkuvuoka.
  2. Sekoita jauhot, sooda ja leivinjauhe.
  3. Vispaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon raastettu sitruunankuori ja yksi kananmuna kerrallaan voimakkaasti vispaten.
  4. Lisää jauhot, piimä ja puolukkamehu useammassa erässä varovasti sekoittaen.
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista noin 40 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Suojaa tarvittaessa kakun pinta liialta tummumiselta leivinpaperin palalla.
  6. Anna kakun jäähtyä hetki ja voitele se sitten timjamisiirapilla. Kakku on parhaimmillaan yön yli tekeydyttyään. Koristele kakku timjaminlehdillä ja nauti!

Puolukka-timjamisiirappi

  • 1 dl puolukkamehua
  • 5 oksaa sitruunatimjamia
  • 1 dl sokeria
  1. Kaada puolukkamehu pieneen kattilaan, lisää sokeri ja sitruunatimjami.
  2. Keitä kasaan kunnes siirappi paksunee.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment