Skip to content Skip to footer

AMBROSIAKAKKU – RETRO MUTTA RAIKAS

Vienosti appelsiinilta maistuva kakku sopii pääsiäisen makeaksi herkuksi. Tai oikeastaan milloin vain.

Ambrosiakakku on minulle yksi lapsuuden unohtumattomista resepteistä. Meillä kyseinen leivonnainen on aina täytetty ihanan pehmeällä vaniljakiisselillä, mikä tekee siitä tavattoman tasapainoisen kakun. On helppo kuvitella, mitä reseptin alunperin nimennyt henkilö on ajatellut: niin maukasta kakku on, että sen voi hyvin mieltää jumalten ravinnoksi. Kumma kyllä, Marko ei ollut koskaan aiemmin maistanut täytettyä ambrosiakakkua!

Perintöreseptimme on 1970-luvulta, Ruokaohjekerho Mestarikokin kahvipöydän parhaista. Moni muistaa varmasti nämä reseptikortit, joita keräiltiin niille suunniteltuun laatikkoon. Suuri osa reseptikorteista on meillä kadonnut, mutta tämä on yksi pintansa pitäneistä ja liimattu äidin reseptivihkoon. Meillä ei jostain syystä koskaan syöty ambrosiakakkua appelsiinilla maustettuna, vaan yleensä kesällä ja koristeena oli usein punaherukoita.

Sen verran uudistimme reseptiä, että emme koristelleet kakkua perinteisillä hillotuilla appelsiininkuorilla, vaan raastoimme päälle luomuappelsiinin kuorta. Se tuntui tasapainottavan raikkaudellaan kakun makeutta.

Ambrosiakakussa on erilaisia rakenteita ja makuja.

Markon mielestä kakusta tuli erinomainen, erityisesti, koska siinä on erilaisia rakenteita ja makuja. Itse tykkäsin appelsiiniversiosta kovasti. Mietin jo, että sitruunaversio voisi sopia kesällä tarjoiltavaksi, ehkä myös limeversio… Muuntelumahdollisuudet ovat ihan rajattomat, kun vain maustaa kuorrutteen eri tavoin. Muulta osalta kakun kuuluukin olla vaniljaisen pehmeä, ja se vain paranee yön yli odottaessa.

Ambrosiakakku

Kakkupohja (n. 12 annosta)

  • 150 g voita tai margariinia
  • 3 munaa
  • 2 dl hienoa sokeria
  • 2,5 dl spelttijauhoja (tai vehnäjauhoja)
  • nokare voita ja korppujauhoja vuokaan

Täyte

  • 2 dl maitoa
  • 0,5 dl kermaa
  • 2 munankeltuaista
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl hienoa sokeria
  • 0,5-1 rkl vaniljasokeria tai 0,5 tl vaniljauutetta

Kuorrutus ja koristelu

  • 1,5 dl tomusokeria
  • 1-2 rkl vastapuristettua appelsiinimehua
  • appelsiinin kuorta raastettuna
  1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja voitele ja korppujauhota kakkuvuoka (koko n. 1,5 l).
  2. Sulata ja jäähdytä rasva. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää siivilöidyt jauhot ja sekoita varovasti vaahdon joukkoon. Lisää lopuksi jäähtynyt voisula.
  3. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua uunin keskitasolla noin 35 min. Anna kakun jäähtyä pieni hetki ja kumoa sokeroidulle lautaselle. Anna kakun jäähtyä kokonaan.
  4. Valmista täyte paksupohjaisessa kattilassa sekoittamalla kaikki ainekset, paitsi vanilja. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä koko ajan hämmentäen sen verran, että täyte sakenee. Jäähdytä välillä sekoittaen. Lisää vanilja jäähtyneeseen kiisseliin.
  5. Kun kakku ja täyte ovat jäähtyneet, sekoita kuorrute ja raasta appelsiinin kuorta valmiiksi. Leikkaa kakku kahteen osaan ja täytä vaniljakiisselillä. Lisää kuorrute päälle siten, että se ei valu reunoilta alas. Koristele appelsiininkuoriraasteella.
  6. Tarjoa jälkiruokana tai kahvin kanssa ja nauti!
Show CommentsClose Comments

Leave a comment

0.0/5